uldisnais Kanders
pirms 6 gadiem
Aizdomīgais klusums pārsteidz ar formu, raito valodu un satura dziļumu. Kaut ko līdzīgu varu teikt arī par autores citu rakstu - Izlasīt ar visām maņām. Cik varu noprast, tad Evelīnai ir Dieva dota dāvana - atslēga un uz bērnu sirsniņām un prātiem, kādu nevar iedot neviena pedagoģijas augstskola. Turklāt viņai ir vēlme ar bērnu sirsniņās atrasto dalīties, vispirms jau ar citām māmiņām, kam savā ikdienā jātiek galā ar līdzīgām problēmām kā Aizdomīgais klusums bērnu istabā vai Lasīšana ar visām maņām. No pedagoģiskā aspekta raksts ir vairāk kā aktuāls, jo skar pedagoģijas pašus pamatus. Proti, kā atraisīt (iemācīt) bērnos spēju koncentrēties un atslēgties no apkārtējiem kairinājumiem, kas mūsdienās ir tik nesamērīgi daudz, lai tādējādi spētu patstāvīgi un ilgstoši nodarboties (strādāt) ar kādu noteiktu problēmu.

Piederu tai paaudzei, kas skolas gados rakstīja sacerējumus par Ziedoņa Sirds dinamītu un Vācieša Elpu, kad tikko bija parādījušies to pirmpublicējumi. Evelīnas Aizdomīgais klusums arī kā literārs sacerējums ļoti pozitīvi kontrastē ar tiem tekstiem, kas mums brāžas pāri ikdienā ar savu sasteigtību, nervozitāti un valodas piesārņotību ar neveikliem citvalodu aizguvumiem. Esam gandrīz jau samierinājušies ar to, kas notiek jauno laiku skolās, kur vairumam skolēnu grūtības sagādā trīs teikumus savirknēt loģiskā secībā, bet tikt līdz literāri baudāmai esejai - gandrīz neiespējami. Būtu tikai iepriecinoši, ka mans pēdējais apgalvojums ir dziļi aplams. Piem., tam par apstiprinājumu varētu kalpot Evelīnas Aizdomīgais klusums, ja vien ... autore būtu tīrs "jauno laiku produkts". Cik varu noprast, tad autores skolas gadi tomēr iesniedzas vēl "vecajos laikos", kad tika sacerēts un lasīts Ziedoņa Sirds dinamīts.

Novēlu tā turpināt, lai pedagoģijas zinātniekiem būtu ko analizēt un klasificēt, bet jaunajām māmiņām labs padomdevējs, kā piekļūt bērnu sirsniņām un prātiem. Autore rakstā min Kirī kdzi, taču tādas bijušas vairākas. Visticamāk šeit domātā Kirī kdze ir Marija Sklodovska-Kirī (1867-1934), poļu izcelsmes franču zinātniece. Tātad Aizdomīgajā klusumā autore runā par divām Marijām - Marija Montesori (1870–1952) un Marija Sklodovska-Kirī (1867-1934).
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!