Aktualitātes
14.11.2017

Aicina pieteikt kandidātus Normunda Naumaņa balvai kritikā

Komentē
0

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludina kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa (1962-2014) vārdā nosauktajai Gada balvai kritikā, kā arī Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 11. decembrim.

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "kritiķa profesija šobrīd izdzīvo sarežģītu periodu – tās uzdevumi ir mainījušies, sabiedrības pieprasījums pēc kvalitatīvas kultūras kritikas ir neviennozīmīgs, izmantotie instrumenti un paņēmieni ir kļuvuši dažādāki. Tas viss liek pievērst kritiķa darbam lielāku uzmanību, sniegt novērtējumu un atbalstu arī šādā formā - ik gadus izceļot labāko kritiķu veikumu, nosaucot vārdā tos, kas veicinājuši dialogu sabiedrībā par notiekošo kultūrā un mākslā."

Godalgas mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, atbalstīt un veicināt mākslas kritikas kvalitāti.  Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu. Galveno balvu 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2016. gada 1. decembra līdz 2017. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors. Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2017. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Pieteikumi jāiesūta līdz 11. decembrim.

Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā. 

Pagājušā gada galvenās balvas saņēmēja Edīte Tišheizere uzskata, ka "māksla kā vienots process ietver sevī ari refleksiju par to. Ja  mākslas kritiku uztver kā refleksiju par dzīvi, kādu to saredzējis un pārradījis mākslinieks, nevis trūkumu meklēšanu un uzskaiti, tad tā kļūst par savdabīgu kompasu, bez kura apzināta kustība  draud pārvērsties par dreifēšanu."

Balvas tiks pasniegta 8.janvārī pasākumā "NN  nakts" Jaunajā Rīgas teātrī, to finansiāli atbalsta Kultūras ministrija. Informatīvais atbalsts no laikraksta "Diena" un žurnāla "Ir".

Pieteikumus izvērtēs un balvu laureātus noskaidros žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" māslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, teātra mākslas kritiķe, pagājušā gada galvenās balvas mākslas kritikā ieguvēja Edīte Tišheizere un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte. Žurijas darbam atbalstu sniedz Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: [email protected] un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts uz Gada balvu kritikā vai Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV.

Balvu ir izveidojusi Normunda Naumaņa biedrība, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma u.c. Biedrības valdes priekšsēdētāja ir Sarmīte Ēlerte.

Biedrības mērķis ir mākslas kritikas un kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā, kultūras vērtību popularizēšana un izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!