Aktualitātes
02.09.2017

12 bezmaksas pasākumi festivālā "Homo Novus"

Komentē
0

Šodien, 1. septembrī sākas laikmetīgā teātra festivāls "Homo Novus", kas 9 dienu garumā piedāvās ap 30 dažādiem pasākumiem – līdzās izrādēm tajā varēs klausīties lekcijas, koncertus, kā arī skatīties ar festivāla programmu saistītas filmas, turklāt vairākus vērtīgus notikumus "Homo Novus" aicina apmeklēt par brīvu. Esam sagatavojuši apkopojumu ar 12 bezmaksas pasākumiem, kas radīs teātra svētku sajūtu bez izdevumiem.

1. Kosimo Terliči filma "Aurora. Radīšana"

2. un 4. septembrī plkst. 18:00 Kaņepes Kultūras centrā

Kosimo Terliči ir itāļu fotogrāfijas, video, performances un kino mākslinieks, kura izpētes centrā ir cilvēks un viņa identitātes meklējumi un attiecības ar apkārtējo vidi. Festivālā "Homo Novus" skatāmā Terliči filma seko itāļu teātra mākslinieka Alesandro Šaroni izrādes "Aurora" tapšanas procesam un ir intīms, emocionāls stāsts par Šaroni darba metodi, izrādes dalībniekiem – neredzīgiem un vājredzīgiem sportistiem un viņu pasaules uztveri. Filmā mijas kadri no izrādes mēģinājuma un tās dalībnieku stāsti. Pirms filmas seansa pirmdien 4. septembrī 17.30 notiks tikšanās ar mākslinieku Alesandro Šaroni, savukārt viņa izrāde „Aurora" skatāma 2. un 3. septembrī 20:00 Dzelzceļa vēstures muzejā.

2. Mary Ocher koncerts

2. septembrī plkst. 22:00 Kaņepes Kultūras centrā

Mary Ocher ir mūziķe, dzejniece, režisore un māksliniece no Berlīnes, dzimusi Maskavā, ebreju – ukraiņu izcelsmes balss un leļļu teātra aktiera un inženieres ģimenē. 1991. gadā ģimene devās uz Izraēlu, kur apmetās kibucā netālo no Negevas. Māksliniece Mary Ocher iet pret straumi gan radošā, gan sociālā ziņā un rada raupju, tumša teatrālisma un kaisles piesātinātu mūziku, kurā jaušamas folkmūzikas, eksperimentālā popa, 60. gadu garage, abstraktās mūzikas, afrikāņu ritmu ietekmes. Ocher ir izdevusi 4 albumus un dubulto mājas ierakstu antoloģiju. Viņas jaunāko albumu "The West Against The People" papildina eseja, kurā māksliniece analizē šībrīža sociāli politisko klimatu.

3. Vinsenta V.J. Van Gervena Oja lekcija

3. septembris plkst. 16:00 Kaņepes Kultūras centrā

Vinsents V.J. Van Gervens Ojs pārstāv māksliniecisku un politisku kustību "Jaunās pasaules samits", kas iesaistās alternatīvu pārvaldes struktūru veidošanā vietās, kur cilvēki ir izslēgti no demokrātijas un kurus nepārstāv nacionāla valsts. Lekcijā "Jaunās pasaules samita pedagoģija" Vinsents iepazīstinās ar šo kustību un vienu no tās projektiem "Jaunās pasaules akadēmija", kas aplūko un veicina mākslas lomu dažādu politisku konfliktu risināšanā. Īpaša uzmanība lekcijā tiks pievērsta sadarbībai ar Kurdu sieviešu kustību un projektam "Bezvalsts demokrātija".

Pēc lekcijas – Van Gervena Oja un sociālantropologa Roberta Ķīļa saruna.

4. Samiras Elagozas filma "Craiglist Allstars"

3. septembrī plkst. 18:00 Kaņepes Kultūras centrā

"Craiglist Allstars" ir postmoderna pasaka par cilvēka vientulību. Ar "Craiglist" portāla starpniecību jaunā somu-ēģiptiešu izcelsmes māksliniece Samira Elagoza sazinās ar nepazīstamiem vīriešiem trīs dažādās pilsētās, sarunā tikšanos un nofilmē abu iepazīšanos. Katra satikšanās ir īsta un neparedzama. Tā vietā, lai taisītu filmu, Samira dodas tajā iekšā, kļūstot par vīriešu apskates objektu. Tomēr galu galā Elagoza šo skatienu aptur un pavērš atpakaļ.

"Craigist Allstars" pirmizrāde notika Amsterdamas Dokumentālo filmu festivālā IDFA 2016. gadā, tā tika iekļauta Kopenhāgenas Dokumentālo filmu festivāla CPH:DOX 2017 galvenā konkursa programmā.

Pirms filmas – režisores ievads. Samiras Elagozas izrāde "Cock, cock… who’s there?" skatāma 2. un 3. septembrī 22.00 Zirgu pastā.

5. "Dobranotch" koncerts

3. septembrī plkst. 22:00 Kaņepes Kultūras centrā

Mini orķestra "Dobranotch" pamatrepertuāru veido ebreju, čigānu un Balkānu tradicionālā mūzika un krievu mūzika no laika, kad Krievijā dzima pūtējorķestru tradīcija. Vienlīdz pārliecinoši "Dobranotch" skan gan uz lielām skatuvēm, gan klubos un brīvdabas festivālos. Nereti mūziķi nokāpj no skatuves, lai spēlētu publikas vidū tā, kā viņu senči to darīja kāzās pirms simts gadiem.

6. Ahilans Ratnamohans, Matīss Gricmanis, "Valodas triloģija: Bille 24 stundās"

6., 7. un 8. septembrī no plkst. 12:00 līdz 20:00 galerijā "Istaba"

"Valodas triloģija" ir tamilu mākslinieka Ahilana Ratnamohana un latviešu dramaturga Matīsa Gricmaņa pētījums par valodu kā simbolisku un sociālu kapitālu un varas instrumentu latvietības kontekstā.

Galerijas telpā sēž ārzemniece. Trīs dienas un 24 stundas viņa lasa pazīstamo Vizmas Belševicas romānu „Bille". Viņa sāk apgūt latviešu valodu līdz ar pirmo grāmatas vārdu, lūdzot skatītāju palīdzību noteiktu skaņu izrunā vai nozīmju skaidrošanā. Ar vai bez skatītāju atbalsta viņai ir jāiztur un jānoved šis uzdevums līdz galam.

Vai lasīšanas procesa laikā ārzemniece apgūs valodu un pietuvosies latviešu valodai un kultūrai? Kādā fiziskā stāvoklī viņa nonāks un kādu lomu uzņemsies skatītājs?

7. Džesika Hūbere un Džeimss Ledbiters (J&J), "Cerību māksla. Dalīšanās"

8. septembrī plkst. 18:00 "Dirty Deal Teatro"

Džesika Hūbere ir šveiciešu māksliniece, viena no Cīrihes mākslinieku kolektīva "mercimax" dibinātājām. Viņas agrīnie darbi veidoti laikmetīgās dejas tehnikā, bet šobrīd tie ir kļuvuši daudzveidīgāki gan formas, gan satura ziņā. Mākslinieci interesē attiecību struktūras un tas, kā indivīdi funkcionē sabiedrībā.

Džeimss Ledbiters, pazīstams ar pseidonīmu the vacuum cleaner, ir mākslinieks un aktīvists, kura darbu spektrs variē no monoizrādēm telpās līdz masu līdzdalības akcijām ielās. Viņa pieeja ir smalka, ekstrēma, atklāta, provokatīva un rotaļīga. Rīgā Džeimss ir viesojies ar izrādi "Mental" un projektu "Madlove. Saruna par patvēruma dizainu".

2016. gadā mākslinieki uzsāka mūsu vērtību sistēmas izpēti un dialogu par bailēm, cerību un nākotni un uzdeva jautājumu: „Kur mīt cerība un kur izpausties sabiedrības potenciālam?" Rīgā skatītāji aicināti uz performatīvu vakaru, kura materiāls tapis trīs radošās darbnīcās "Vieta cerībai" Cēsīs un Rīgā.

8. Saruna par minoritāro ekoloģiju un skaņu klausīšanās sesija kopā ar Elinu Maru Oijenu Visteri un Mirko Nikoliču

8. septembrī plkst. 18:00 mežā (norises vieta tiks precizēta)

Elina Mare Oijena Vistere ir skaņu, eksperimentālās mūzikas un performances māksliniece. Viņas radošās prakses centrā ir dabas un kultūras dihotomija, klimata jautājumi, ķermenis un dzimums, postkoloniālais feminisms un progresīva ekoloģiskā perspektīva. Teorijai un praksei Elinas darbā ir vienlīdz būtiska nozīme. Klausīšanās sesija piedāvā iegremdēties skaņu ainavā no Lofotu salām un, reflektējot par iekļaujošas ekoloģijas tēmu, iesaistīties sarunā ar Mirko Nikoliču par minoritāro ekoloģiju.

9. Melānijas Bonajo filma "Nakts augsne – nakts dārzkopība" (2016)

8. septembrī plkst. 20:00 mežā (norises vieta tiks precizēta)

„Nakts dārzkopība" aplūko cilvēku kopābūšanu, apstrādājot zemi alternatīvām, pirms-koloniālām metodēm. Filmas centrā ir četri stāsti par četrām sievietēm, kuras piekopj drosmīgu dzīvesveidu, praksē īstenojot rasisma, zemes kolonizācijas, diskriminējošas barības sistēmas un gaļas industrijas radīto seku kritiku.

Holandiešu kino un performanču māksliniece Melānija Bonajo pēta savas paaudzes garīgo tukšumu, mainīgās cilvēka un dabas attiecības un jautājumus, kas saistīti ar lietu un dzīvu būtņu klasifikāciju, ideju par mājām un dzimumu un attieksmi pret vērtībām.

10. Uyarakq koncerts

8. septembrī plkst. 22:00 Kaņepes Kultūras centrā

Akalu Bertelsens, pazīstams kā Uyarakq, ir grenlandiešu elektroniskais mūziķis, producents un dīdžejs no Nūkas. Viņa muzikālo ietekmju lauks ir plašs – no fanka līdz metālam, ko viņš ar aizrautību spēlēja jaunībā Grenlandē un Dānijā. Šobrīd Uyarakq darbojas elektroniskās mūzikas jomā, kur vada mūzikas ierakstu studiju "Mediahouse Qunnersuaq" un producē inuītu izcelsmes hiphopa māksliniekus. 2016. gadā viņš tika nominēts Ziemeļu ministru padomes Mūzikas balvai par sadarbību ar inuītu reperi Peand-eL.

11. Elizabetes Povinelli lekcija

9. septembrī plkst. 15:00 Kaņepes Kultūras centrā

Kolumbijas universitātes Franca Boasa antropoloģijas un dzimtes studiju profesore, Sieviešu un dzimtes izpētes institūta direktore un Austrālijas pamatiedzīvotāju mediju kolektīva "Karrabing Film Collective" dalībniece Elizabete Povinelli pārstāv vēlīnā liberālisma kritisko teoriju, kuras uzmanības centrā ir citādā antropoloģija. Povinelli darba pamatā ir amerikāņu pragmatisma un kontinentālās teorijas kritika un vērtību, materiālu un sociālo struktūru aprite koloniālajā liberālismā, kā arī viņas dziļā un ilgstošā sadarbība ar kolēģiem no Ziemeļaustrālijas pirmiedzīvotāju sabiedrības, kuras rezultātā tapušas piecas grāmatas, virkne eseju un filmu. Viņas īsfilma "Karabingi, bēguma pagriešanās" 2012. gadā tika iekļauta Berlīnes Kinofestivāla konkursa programmā. Lekcijā "Politiskās idejas pēc (Rietumu) cilvēka" Povinelli runās par pirmtautu un citādā antropoloģiju, multinaturālismu un savu jaunāko projektu – ģeontoloģijas – vēlīnā liberālisma analīzi no Ziemeļaustrālijas pirmiedzīvotāju perspektīvas.

Pēc lekcijas norisināsies Elizabetes Povinelli saruna ar vienu no "documenta 14" kuratorēm, rakstnieci, vēstures, mākslas un pirmtautu kultūras pētnieci Kendisu Hopkinsu (Jukona, Kanāda), savukārt pirms un pēc lekcijas kinozālē notiks "Karrabing Film Collective" īsfilmu skate.

12. Ants Hemptons, "Traka, bet patiesība"

9. septembrī no plkst. 16:00 līdz 19:00 bijušajā LU Bioloģijas fakultātes ēkā

Šīs konferences stila izrādes centrā ir bērni, kas stāsta dažādus faktus par Latviju un pasauli – gan šokējošus, gan neticamus, gan ļoti smieklīgus. Skatītāji var apmeklēt izrādi jebkurā brīdī tās norises laikā un palikt, cik ilgi vēlas. Skatītāji aicināti nākt kopā ar bērniem, jo ikviens aptuveni 8 līdz 12 gadus vecs bērns no skatītāju zāles izrādes laikā no plkst. 16:00 līdz 19:00 varēs doties uz skatuves, apēsties uz kāda no tās centrā novietotajiem krēsliem, uzlikt austiņas un atkārtot tajās dzirdamos faktus. Šeit nav iepriekšējas dalībnieku atlases vai mēģinājumu. Katra bērna uzstāšanās ilgst 12 minūtes.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!